SKAL MINSKE DEN FYSISKE OG MENTALE AVSTANDEN MELLOM GAMLE OSLO OG BJØRVIKA

09.09.2021

Panta Reis vandreforestilling «Oslofjorden danser» står på programmet under Oslo Urban Week.

Foto: Neil Nisbet
Foto: Neil Nisbet

Panta Reis vandreforestilling «Oslofjorden danser» står på programmet under Oslo Urban Week. I tverrsnittet mellom næringsliv og kultur skal det stakes ut nye veier for å gjøre bydelen attraktiv for flere.

– Panta Rei skjønner hvordan man skal og bør jobbe for å endre det etablerte ordskiftet, sier daglig leder i Bjørvikaforeningen Ida Gravdal Haldorsen.

Av Johanna Holt Kleive

Hvordan brukes kunst i stedsutvikling? Hvordan kan et dansekompani benyttes som endringsagent og arena for medvirkning? Dette er blant spørsmålene som skal diskuteres under Oslo Urban Week som går av stabelen tirsdag 7.september.

Oslo Urban Week er en møteplass og et verksted for eiendomsforvaltere og byutviklere som er engasjert i utviklingen av framtidens byer og lokalsamfunn.
Med 40 eventer over tre dager skal Oslo Urban Week bidra til å restarte bylivet i bydel Gamle Oslo og Bjørvika.

Blant aktørene som stiller er Bjørvikaforeningen, en ikke-kommersiell forening som blant annet består av naboene Munchmuseet, Deichman bibliotek, Den Norske Opera & Ballett, Carucel Eiendom, Deliotte og HAV Eiendom.

– Bjørvika representerer på mange måter den nye kulturbydelen i Oslo. Foreningen består av 15 medlemmer som sammen jobber for at Bjørvika skal være en spydspiss i moderne og raust byliv, sier Haldorsen.

Haldorsen trekker frem Panta Rei som en forbilledlig aktør hun ikke nølte med å kontakte for et potensielt samarbeid.

Ida Gravdal Haldorsen. Foto: Oslobukta
Ida Gravdal Haldorsen. Foto: Oslobukta

– Måten Panta Rei jobber kunstnerisk for å minske den mentale avstanden mellom ulike deler av Gamle Oslo er interessant. Kompaniet hadde allerede byvandringen planlagt, og jeg er glad for at vi får sjansen til å innlemme dem i programmet.

– Det har vært viktig å erstatte den klassiske panelsamtalen med en reell forestilling der man faktisk tar i bruk kultur. I tverrsnittet mellom kultur og næring finnes mange muligheter og energi.

SKAPER KUNSTLANGT FLERE PLAN

Panta Reis «Oslofjorden danser – en kunstreise i trebåt fra Grønland til Bjørvika» inviterer publikum til å ta del i en unik reise i Akerselvas nedre parti – fra Vaterland, gjennom kulverten og ut til Sukkerbiten. Fra båten kan de oppleve mange øyeblikk av dansekunst som synliggjør bydelens ulike kvaliteter, sammenhenger og kontraster.

Forestillingen gikk for fulle hus siste helgen i august. Nå får deltakerne under Oslo Urban Week en unik mulighet til å oppleve en forkortet versjon av forestillingen i Gamle Oslo, med et rikt mangfold av uttrykk og byrom.

Lars Høgset var en av publikummerne som fikk med seg premieren i august, og forteller om en opplevelse litt utenom det vanlige.

– Jeg er selv trebåtentusiast og har aldri opplevd en vandreforestilling på denne måten tidligere. Spennende å møte de ulike kunstuttrykkene på reisen fra museet, gjennom den mørke tunnelen til det moderne Bjørvika. Dette var en stor opplevelse, sier han.

Den scenografiske opplevelsen fikk også Høgset til å se bydelen i nytt lys.

– Det moderne Bjørvika åpnet seg på en ny måte for meg. Jeg har ikke sett på bydelen som vakker tidligere. Å se det hele fra sjøen, med danserne som en levende organisme oppi denne ganske brutale arkitekturen, synes jeg skapte en fin kontrast.

Han understreker at Panta Reis visjon om å bringe dansen ut blant en større andel av befolkningen var svært vellykket i dette tilfellet.

– De kunstneriske innslagene var ikke bare imponerende og sterke, men kulturkritiske. Hva er kunst? Og for hvem? Dette var i høyeste grad sterke kunstuttrykk. Man ble som publikummer våken på en annen måte enn inne i en tradisjonell teatersal.
Panta Rei har med dette prosjektet skapt kunst på nye måter og med hele bydelen som scene.

TILFØRER INNHOLD TIL ET OMRÅDE SOM MANGLER INNHOLD

– Det handler like mye om å rette bevisstheten fra Bjørvika mot Grønland, sier daglig leder for Akerselva trebåtforening Aslak Juel Kristensen.

Foreningen er blant aktørene som har tatt til orde for å bygge bro mellom de ulike delene av bydelen.

– Akerselva trebåtforening jobber for å skape en levende museumshavn for trebåter i Akerselva. Vi tilgjengeliggjør turer for folk flest og har et rikt utvalg av trebåter, sier Juel Kristensen.

– Vi mener at kulturarv fra 1950-tallet og innovativ byutvikling går hånd i hånd, og ønsker å bidra til å gi byen liv og øke velferden i byområdene.

Akerselva trebåtforening stiller med båter og frakter publikum gjennom tunnelene under Panta Reis vandreforestilling “Oslofjorden danser”. Juel Kristensen forteller at de har nytt godt av et lokalt kultursamarbeid på tvers av fagfelt.

– Panta Rei og båtforeningen jobber mot samme mål. Vi tar publikum med på en kulturell reise fra det røffe, urbane Grønland og Vaterland til et nytt område i Bjørvika.

Å knytte bydelene tettere sammen ved aktivt å bruke akerselva som ferdselsåre er veldig fint. På turen får man oppleve to veldig ulike byområder.

– Hvordan opplevde publikum disse turene?

– Vi hadde forskjellige typer mennesker på alle båtturene. De jeg møtte syntes det var en helt fantastisk måte å oppleve byen nå, sier Juell Kristensen entusiastisk.

Nå ser han frem til fortsettelsen, og trekker frem initiativ som Panta Rei som et steg i riktig retning.

– Næringslivet ønsker jo at områdene de holder til i skal være interessante for befolkningen. Kultur gjør områdene mer attraktive og tilfører innhold til områder som mangler innhold, sier han, og legger til:

– Grønland, Vaterland og Bjørvika trenger mer tilstedeværelse av kunst i det offentlige rom. Den ikke-så-etablerte kunstscenen med Panta Rei i front tilfører noe nytt til bybildet som alle kan ta del i.