Soloer 2019
Fire av de utvlagte deltakerne i TILT Grow 2019 deler sine opplevelser om det å være ensom gjennom fire svært personlige soloer som turnerer Innlandet i høst.
Kristine, Ingvild, Frida og Minda er fire av ti utvalgte deltakere i TILT Grow 2019. I tillegg til å koreografere og utøve egne soloarbeid får de prosjektledererfaring i TILTs breddeprosjekter der de møter lokalbefolkningen i forkant av turné med egen solo og PRDs co-produksjon med Teater Innlandet, «En…som».
Soloene vises stedsspesifikt på både store og små arenaer i det offentlige rom. I tillegg presenteres soloene og resultatene av breddeprosjektene i tilknytning til forestillingen «En…som». Danserne har blitt veiledet av mentor i utarbeidelsen av soloene og har jobbet med temaet «ensomhet» som utgangspunkt. Ensomhet er noe vi alle kan kjenne oss igjen i, uansett hvilken fase vi er i livet. Vi har tatt en prat med dansekunstnerne om prosessen, hva soloene deres handler om og hvordan det har vært å arbeide med ensomhet som tema.
Ingvild Marstein Olsen arbeider som utøvende danser og koreograf i både Norge og London. Hun er utdannet fra Trinity Laban med en Master i Dance Performance og en Bachelor i Contemporary Dance. Ingvild har utarbeidet soloen «En som lytter». Soloen utforsker individuelle ulikheter i det å føle seg ensom:
- Jeg møtte fem ulike mennesker fra Brumunddal og hadde en samtale med hver og en om hva ensomhet betyr for dem, forteller Ingvild. Ut i fra disse samtalene har jeg skapt en fysisk respons som representerer hva jeg fikk høre og følelsene jeg sitter igjen med. Soloen utforsker fem perspektiver på ensomhet, og jeg tror man som publikum kan oppleve mitt perspektiv også.
Kristine Berget er en dansekunstner utdannet fra The Liverpool Institute for Performing Arts. Kristine som for øyeblikket er bosatt i London er opprinnelig fra Ringebu i Gudbrandsdalen. Nå er hun i hjemtraktene for å dele soloen sin «Vegger» og gjennom TILT Grow skape en større arena for seg som dansekunster i Norge.
- Soloen min handler om det å bygge vegger rundt seg selv som en forsvarsmekanisme. Jeg opplevde selv da jeg var yngre at jeg følte meg utestengt og utenfor, men innså senere at jeg hadde like mye skylden for hvordan den situasjonen opplevdes fordi jeg ikke var villig til åslippe andre helt inn. Fordi jeg ikke var komfortabel med meg selv, trodde jeg automatisk at ingen andre kunne være komfortabel rundt meg heller. Det var en åpenbaring for meg når jeg innså hvor mye makt jeg hadde over min egen ensomhet.
Frida Vorgaard er en dansekunstner fra Lismarka og gikk danselinja på Stange vgs. Det var her Frida ble kjent med koreografi. Koreografisk utforskning er noe hun er særlig interessert i å fortsette med i sin videre karriere. Erfaringen gjennom TILT Grow har bidratt til å forsterke dette ønsket. Hun tok en BA i moderne dans ved Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance i London. Hennes solo “Al-ene” handler om hvordan å finne seg selv.
Noen ganger kan en følelse av ensomhet være nødvendig for å finne seg selv. Prosessen med å lage Al-ene har vist meg at det er viktig å lære seg å trives i eget selskap. – Det finnes verdi i det også. Samtidig er det viktig å ta vare på hverandre og stille opp for de som ikke har så stor sosial omgang, som for eksempel eldre. (Som jeg blant annet møter gjennom breddeprosjektene jeg leder) Hun forteller videre at det også finnes en «god» type ensomhet, den som leder til indre erkjennelser. Noen ganger velger ensomheten deg – på godt og vondt. Da er det viktig å se lete etter mulighetene i situasjonen.
Soloen «Solisten» er blitt laget av Minda Marie Kalfoss. Hun er til daglig bosatt i Oslo, og har sin utdanning fra Universitetet i Stavanger, Escola Superior de Danca i Lisboa og Peridance Capezio Center i New York. Hennes solo «Solisten» har blitt laget med utgangspunkt i en tekst med samme navn. Den handler om hvordan valg vi tar i livet – alt fra valg av utdanning, jobb og hvor vi velger å bo – kan føre oss ut på en til tider ensom reise, forteller Minda.
I prosessen har jeg tenkt mye på hvordan vi mennesker i bunn og grunn er alene, og hvordan man også må forsøke å omfavne alene-heten. Å være alene betyr jo ikke nødvendigvis det samme som å være ensom; man kan jo være minst like ensom i et fellesskap. Jeg har valgt tittelen “Solisten” ettersom dette ordet ofte er forbundet med noen som mestrer noe, som er den som stikker seg ut og frem. Jeg har forsøkt å jobbe ut ifra tanken om å tørre å stå for egne valg, og at selv om veien de fører en ut på kan være vanskelig å gå alene, så kan det også føre til uante opplevelser og verdifulle møter med andre i nye situasjoner og fellesskap.
Både Minda, Frida, Ingvild og Kristine forteller at tema ensomhet har vært et både sårt, utfordrende, spennende og noen ganger tungt tema å arbeide med. Samtidig opplever deat det har vært godt og meningsfylt. Alle virker enige om at det er viktig å belyse dette temaet, og løfte det opp og frem. Ingvild håper at soloene og forestillingenEn…somvil være med på å skape refleksjoner rundt temaet, og kanskje starte noen samtaler og dialoger blant publikum. Kristine forteller at hun håper det kan hjelpe andre med å finne fred med sin ensomhet sånn som hun har gjort med sin over tid.
- Ensomhet er universelt, men også individuelt. Alle har egne erfaringer med følelsen av ensomhet. Jeg tenker at TILT prosjektet er et fantastisk prosjekt for å skape arenaer der vi kan redusere avstanden oss mennesker i mellom. Vi skaper møter mellom mennesker gjennom dansen, avslutter Minda.
Soloene hadde urpremiere 14.09.19 på Teater Innlandet i Hamar Kulturhus.