Vi Tilt´er i Molde

2018 — PROSJEKTER

Vi har tatt en prat med Molde Argentina Tangoklubb om hva de tenker om dans, TILT -prosjektet som skal få flest mulig i en region hvert år til å involvere seg i dans og om hvordan det blir å komme hjem til folks private hjem som forestillingen Det vi ikke ser gjør.

Foto: Neil Nisbet

Hvorfor danse? Eva Spirdal og Arne Akselvoll svarer; «Dans gir glede, holder kroppen i form, det er sosialt, det trener hjernen og det hjelper kommunikasjonen mellom personer» Ine Flogbergseter legger til «Dans gir meg lykkefølelse. Uansett hvor nedfor eller sliten jeg er, så blir jeg full av glede og energi. Garantert!»

Hva er det dere synes er spennende med dette prosjektet -altså danse på en litt utradisjonell arena og sammen med oss i Panta Rei før Det vi ikke ser? «Dansen kan nå dem som aldri har sett dans og kanskje de blir motivert til å begynne selv?» sier Eva Spirdal og Arne Akselvoll. «Jeg er virkelig nysgjerrig og spent på dette» sier Ine Flogbergseter før hun fortsetter «Vi er amatører (Molde Argentina Tango Club) og profesjonelle (Panta Rei) – og vet veldig lite om hverandre. Og så møtes vi bare utenfor og i et hjem. Jeg er nysgjerrig og spent på hvordan det vil oppleves, for oss som danser og for publikum. Jeg tenker at det er lekent, gleder meg over å få være med på noe som er litt utenfor “boksen”.»

Er det helt corny å skulle danse i et hjem? Hva tenker dere om dette? Hvordan tror du/dere det blir å få fire dansere og en musiker hjem i stua si for å vise en danseforestilling? «Det er spennende og en tøff måte å nå folk på. Ulempen kan være at man når kanskje oftest damer..? Ine legger til at «Noen vil kanskje tenke “hva er dette for noe?”, men jeg synes dette er gledelig sprøtt. Vet ikke helt hva jeg kan forvente. Litt som om en skulle overnatte i sengeavdelingen på IKEA

Reisen fra Maratondansen til Det vi ikke ser -hva tror dere er dansens begrensninger? -kanskje den nettopp ikke har begrensinger, men er til for alle over alt? Eva og Arne er raske ut og sier «Dansen er for alle! Du kan danse til du ligger i likkisten, trenger ikke nødvendigvis stor plass og kan til og med gjøres på kjøkkenet -og dans i alle formater er jo helsefrembringende. Visse danser som tango krever god balanse og dansen er et felles språk for hele verden. Tango krever ikke at du kan språket til det landet du er i, det holder med en cabeceo -et nikk for å by opp til dans -og man snakker ikke når man danser. Begrensningene ligger heller i hvordan mediene fremstiller dans -som akrobatikk og et behov for fantastisk kondis for å kunne ha glede av det -det er feil… Igjen er det Ine som legger til noen velvalgte ord «Når det gjelder reisen fra Maratondansen til Det vi ikke ser så begynte det med tango, og så “baller” det bare på seg. Ut av komfortsonen. Veldig moro!»

Vil dere ha mer dans til Molde? Hvordan kan vi få nordmenn med en litt høy terskel for å danse til å hive seg ut i denne livsbejaende aktiviteten? Enstemmig sier de alle at de vil ha mer dans! Flere former for dans, både som de kan danse selv og se på. Men… sier de «Skal vi kunne motivere flere nordmenn til å danse så kan man lure på om Skal vi danse på TV kanskje er mer et hinder enn behjelpelig for å rekruttere. Vi må la alle forstå at dansen er til for alle, at det er gøy uansett bakgrunn og ferdighetsnivå og at det er sunt og godt å gå ut av komfortsonen av og til. Sånn som det er nå ser det ut som om andre land og andre nasjonaliteter har glede av dans i langt større grad -i alle generasjoner uavhengig av ferdighetsnivå -det er jo ikke rettferdig! Kom igjen Norge -la oss ta igjen «Verden» -lets dance! Vi lar Ine få siste ordet: «Ja, mye mer dans! Jeg tror vi må eksponeres for dans. Da må det danses der folk er.»

Altså kan det virke som om Det vi ikke ser er midt i blinken for dere moldensere -kom og se dans fra sofaen hjemme i stua sammen med hyggelige medborgere!

Foto: Neil Nisbet
Full størrelse
Foto: Neil Nisbet
Full størrelse
Foto: Neil Nisbet
Full størrelse
Foto: Tale Hendes
Full størrelse